Gezondheid 25 juni 2017

Campagne Take Charge, Take the Test 

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) lanceerde een social marketing campagne in onder andere Cleveland en Philadelphia, om HIV tests onder Afro-Amerikaanse vrouwen in de risicogroep te stimuleren 

De boodschap herinnerde vrouwen eraan dat zij de macht hebben over hun eigen gezondheid. Met meer kennis beschermen ze niet alleen zichzelf beter tegen HIV, maar kunnen ze er ook over openlijker over praten met hun partner én anderen inspireren om veilig te vrijen.    

Grootste groep 

Vandaag de dag zijn Afro-Amerikaanse vrouwen nog steeds de grootste groep HIV patiënten; 64% van de nieuwe geïnfecteerde vrouwen en 13% van de totale nieuwe infecties om precies te zijn. Recente data laten zien dat er geen afname is in het aantal besmettingen, maar nog steeds raken zwarte vrouwen 20 keer sneller besmet dan blanke vrouwen en 5 keer vaker dan vrouwen met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. Opvallend is overigens dat Afro-Amerikaanse vrouwen geen risicovoller gedrag vertonen dan andere vrouwen. En juist dit gegeven zou ontmoedigend kunnen werken tegenover HIV tests.  

Kennis verspreiden 

Het ‘Take Charge, Take the Test’ project moedigde niet alleen aan een HIV test te doen, maar ook om zoveel mogelijk kennis op te doen over dit onderwerp via de TV, radio, een speciaal ontworpen website en evenementen. Hoe meer men weet over dit onderwerp, hoe meer besmettingen voorkomen kunnen worden. CDC raadde alle volwassenen en adolescenten in Amerika aan om zich te laten testen, zeker als men nog weinig wist over de risico’s. Door meer te leren over HIV en het voorkomen ervan, kunnen vrouwen de controle over hun eigen gezondheid, én die van hun geliefden, in de hand houden.  

Daarnaast werden vrouwen die al besmet waren met HIV goed geïnformeerd over de behandeling, wat ervoor zorgde dat ze er beter mee om konden gaan, maar ook het risico om anderen te besmetten drastisch afnam.  

 

De volledige case study is te lezen op:
http://www.thensmc.com/resources/showcase/take-charge-take-test  

Foto: https://www.cdc.gov/nchhstp/Newsroom/images/TCTT/11x17Poster_Kiss_R1.jpg