Inspiratie 4 juni 2017

Campagne Save The Crabs, Then Eat ‘Em

De Academy for Educational Development (AED) wilde een programma opzetten dat het ecosysteem van Chesapeake Bay in Amerika zou beschermen tegen watervervuiling. De vervuiling werd voornamelijk veroorzaakt werd door de bewoners, maar het probleem was dat ze een beetje ‘campagnemoe’ waren door eerdere ‘Save the Bay’ acties. Met andere woorden: er was weinig animo voor. Daar kwam nog bij dat de gedragsverandering die gerealiseerd moest worden ook vrij complex was, waardoor de Academy stond voor een dilemma stond.  

Kunstmest 

De baai werd onder andere vervuild door het gebruik van kunstmest, bijvoorbeeld voor particuliere gazonnen, dat via de riolen in zee terecht kwam. Het leven in de baai stierf hierdoor vaker aan uitdroging dan voorheen. Resultaten van het onderzoek dat onder de inwoners werd gehouden, lieten echter zien dat de mensen niet heel erg betrokken waren bij de gebeurtenissen in de baai. Men voelde zich niet echt geroepen iets aan hun gedrag te veranderen. Daar kwam nog bij dat de inwoners sterk vasthielden aan bepaalde ouderwetse opvattingen rondom het bemesten van hun tuinen.  

‘Red ons eten’ 

Waar de inwoners wel een groot hart voor hadden, was het eten van krab. De onderzoekers besloten daarom het over een andere boeg te gooien en kozen voor een campagne die focuste op ‘Red ons eten’ in plaats van ‘Red de baai’. Want hoe zonde is het als de krabben doodgaan door vervuiling en daardoor niet meer opgegeten konden worden? Daar konden de inwoners van het district zich wel in vinden!  

Beloning 

Omdat de restaurants ook veel inkomsten genereerden door het zeebanket, besloten zij voor de campagne de handen ineen te slaan en mee te doen met de boodschap. De humoristische ondertoon van ‘Save The Crabs, Then EatEm trok de aandacht en liet de inwoners anders nadenken over hun daden. Ze mochten nog wel hun tuinen blijven bemesten, maar dan in het najaar in plaats van het voorjaar. Daarnaast konden ze blijven genieten van de blauwe krab uit de baai, als ‘beloning’ voor hun inspanningen. 

De campagne werd later zelfs een merk, om het idee van participatie, en sociale normen te benadrukken. Er werd samengewerkt met locale professionele hoveniers, zodat zij het voortouw zouden nemen in het informeren van hun klanten over eco-vriendelijke bemesting. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van televisie commercials, radio, een website en posters in de metro’s van Washington.  

 

Bron: 

Landers, J., Mitchell, P., Smith, B., Lehman, T., & Conner, C. (2006). “Save the Crabs, Then Eat’Em”: A Culinary Approach to Saving the Chesapeake Bay. Social Marketing Quarterly, 12(1), 15-28.