Inspiratie 12 maart 2017

Social marketing: wat is de link met social media?

Social Marketing… een verwarrende term. In het technologische tijdperk van tegenwoordig wordt social marketing heel vaak gelinkt aan Twitter, Facebook en LinkdIn. Oftewel: marketing via social media. Echter, social marketing heeft bijna niets met social marketing te maken.

Social marketing is marketing die wordt gebruikt voor sociale vraagstukken. Het is ook wel positieve gedragsverandering: middels marketing mensen aanzetten tot goed gedrag. Een mooi voorbeeld gaat over het gebruik van kinderzitjes in de auto in Texas. De kindersterfte was er erg hoog, omdat ouders geen kinderzitjes gebruikte. Hier moest verandering in komen.

Diepere drijfveren

Campagnes en informatie over de gevolgen van het niet gebruiken van kinderzitjes werden ingezet, zonder resultaat. Door social marketing te gebruiken is men gaan kijken naar de diepere drijfveren. Wat bleek? De mensen in Texas waren heel gelovig. Door kinderzitjes te gebruiken greep je in in de wil van God. Er is een priester naar Texas gekomen om de kinderzitjes te zegenen met wijwater. Het gebruik ging massaal omhoog en de kindersterfte extreem omlaag.

Een geweldig voorbeeld van social marketing – je wilt bij een groep mensen gedragsverandering creëren en gaat daarbij kijken naar de diepere drijfveren van het gedrag. Zo kom je soms op verrassende invalshoeken terecht!

Social marketing is op alle sociale vraagstukken van toepassing. Of het nu gaat om stoppen met roken, gezonder leven of het tegengaan van woninginbraak. Heeft u een leuk praktijkvoorbeeld waar social marketing op van toepassing is? Wij horen het heel graag!